Parádny úspech Adama Žampu na ZOH, v superkombinácii skončil piaty

14.02.2014 Celý región

Červená Poľana 14. februára (TASR) - Švajčiarsky lyžiar Sandro Viletta získal v piatok na ZOH v Soči zlatú medailu v superkombinácii. V alpskom centre Roza Chutor odsunul o 34 stotín sekundy na druhú priečku Chorváta Ivicu Kosteliča, tretí skončil Talian Christof Innerhofer (+0,47). Výborný výsledok dosiahol slovenský reprezentant Adam Žampa, ktorý skončil na piatom mieste (+1,14).

Viletta svojím výkonom dokonale zaskočil najväčších favoritov. Dvadsaťosemročný pretekár sa stal prvým švajčiarskym olympijským víťazom v súťaži alpskej všestrannosti, po stredajšom triumfe Dominique Gisinovej v ženskom zjazde má Švajčiarsko druhé zlato z alpských lyžiarskych disciplín v Soči. "Nedokážem slovami opísať moje pocity. Je to absolútne neuveriteľné, stále nemôžem tomu uveriť, že som vyhral. Je to jednoducho niečo úžasné. Určite som dnes nepatril k favoritom, snehové podmienky a trať stavaná na Kosteliča mi však sadli," citovala agentúra Reuters Vilettu.

Kostelič napriek nevyužitej šanci nehovoril o sklamaní a radosť mal aj z druhého miesta. "Je to pre mňa a môj tím veľká odmena, pretože v tejto sezóne som sa skutočne trápil. Cítil som, že mám dobrú šancu na zisk zlata, pretože som zajazdil jeden z najlepších zjazdov v kariére. No na konci som rád aj za striebornú medailu," vyhlásil Chorvát.

Žampa ako líder priebežného poradia sledoval jazdu favoritov

Slovenský reprezentant si v dopoludňajšom zjazde prial čas do 1:56,00 a zmestiť sa v ňom do elitnej tridsiatky, čo sa mu podarilo. So štartovým číslom 2 predviedol dravú, nebojácnu jazdu a hoci sa nevyhol drobným technickým chybám a v skokoch letel príliš ďaleko, na vedúceho Kjetila Jansruda stratil iba 2,99 s, čo mu dávalo veľké nádeje pred slalomom. V ňom mal opäť výhodné číslo - 3, navyše trať staval Ante Kostelič, otec slávneho Ivicu Kosteliča, s ktorým pred olympiádou trénoval. Slovenský reprezentant hneď od úvodu našiel správny rytmus, odvážne atakoval bránky a na každom medzičase zvyšoval svoj náskok. V cieli mal pred dovtedy vedúcim Čechom Martinom Vráblíkom k dobru 1,58 s. Ako líder potom sledoval, ako sa za neho radia jednotliví favoriti. Elitný slalomár Francúz Alexis Pinturault, ktorý získal v tejto disciplíne malý glóbus, vypadol, Rakúšan Romed Baumann tiež nezvládol tlak, Chorvát Natko Zrnčič-Dim stratil vyše 70 stotín sekundy. Keď sa za Žampu zaradil o sekundu aj majster sveta zo Schladmingu Ted Ligety, dal sa čakať fantastický výsledok. Slovenský lyžiar prišiel o vedenie až po jazde Švajčiara Sandra Villettu, ktorý štartoval ako 17. v poradí, následne ale získal po Ligetym aj skalp obhajcu zlata zo ZOH 2010 Bodeho Millera. Americký veterán, ktorý štandardne jazdí obe disciplíny, stratil na Žampu 26 stotín. Na priebežné druhé miesto sa potom dostal Christof Innerhofer. Veľké šance sa vzhľadom na solídne umiestnenie v zjazde dávali Kosteličovi, no Chorvát sa zaradil až za Villettu a pred Taliana. Za Žampu sa zaradil aj fenomenálny Nór Aksel Lund Svindal.

Piate miesto je lepšie ako štvrté, povedal Žampa

"Piate miesto je perfektné. Podľa môjho názoru ešte lepšie ako štvrté, to by ma mrzelo, že nemám medailu a plakal by som celý večer. Je to neskutočné," nadchýnal sa v cieli Žampa. "Možno v slalome som to mohol vo vrchnej časti ešte viac pustiť, bola to z mojej strany taká 95-percentná jazda. Bolo však veľmi príjemné prijímať v cieli gratulácie od takých profesorov tohto športu, ako sú Bode Miller či Ted Ligety. Keby mi niekto pred pretekmi povedal, že skončím piaty, tak neuverím," doplnil pre RTVS.

Adam Žampa skončil na vlaňajšom svetovom šampionáte v Schladmingu v superkombinácii na trinástom mieste. V tejto sezóne bodoval štyrikrát v pretekoch Svetového pohára, z toho dvakrát v superkombinácii. Vo Wengene bol 29. a v Kitzbüheli 17. Svoj najlepší výsledok v SP dosiahol v roku 2012, keď skončil deviaty v obrovskom slalome v Söldene.

"V zjazde som sa v tréningoch neustále zlepšoval a dnes to bola v ňom moja najlepšia jazda. Škoda strednej časti, kde som bol v oblúkoch príliš neskoro, na skokoch príliš riskoval a skákal ďaleko, čo ma spomaľovalo. Slalom bol technicky veľmi náročný, zatočený, mimo rytmu, ale presne tak to má na olympiáde byť. Vôbec som nečakal, že by som mohol poraziť Ligetyho. Snáď som dal týmto výsledkom priateľke pekný darček na Valentína, rovnako ako mame a babke," dodal pre RTVS špecialista na točivé disciplíny, ktorému pred štyrmi rokmi unikla účasť na ZOH vo Vancouvri iba o vlások.

Falat a Bendik vypadli

Ďalší dvaja Slováci na štarte súťaž nedokončili, Matej Falat a Martin Bendik zhodne vypadli po chybách v hornej pasáži zjazdu. "Na jednej vlne ma 'vystrelilo' hore, ušla mi spodná lyža a vysadilo ma mimo trať. Škoda toho," povedal pre RTVS Falat.

"Je to veľké sklamanie. Želal som si určite lepší výsledok, bol som namotivovaný. Chcel som ísť naplno, vyžmýkať zo seba aj trenírky. Nevyšlo to. V štvrtej bránke, ktorá bola skrytá za kopcom, som šiel príliš priamo, chcel som to narovnať, no bolo už neskoro," opísal svoje vypadnutie Bendík.

Reakcie slovenských športových osobností

Juraj Gantner, vedúci alpského lyžovania SR na ZOH 2014: "Je to super úspech. Napriek tomu, že v prvej časti pri zjazde mal aj športové šťastie, absolvoval ju Adam veľmi dobre. Pri slalome, ktorý je jeho obľúbenou disciplínou podal optimálny výkony a využil fakt, že v čase, keď bol na trati, bola ešte kvalitnejšia. Kvalita trate sa však postupne zhoršovala na čo doplatili viacerí pretekári. Táto superkombinácia bola trochu nevyspytateľná, ale slalomári mali navrch."

Janka Gantnerová, vedúca výpravy SR na ZOH v Soči a bývalá československá reprezentantka v lyžovaní: "Super. Je to super výsledok. Adam zajazdil presne tak, ako mal. Už po zjazde si vytvoril dobrú pozíciu na to, aby mohol zaútočiť v slalome a ukázať, čo všetko vo svojej obľúbenej disciplíne dokáže. Po zjazde nemal až taký veľký odstup a ten slalom bol skutočne náročný, takže zjazdári tam nemali šancu".

Tomáš Žampa, otec Adama Žampu: "Výsledok je fantázia, je to za odmenu a hlavne pre maminu, od Adama na Valentína. Poviem pravdu, tušil som, že by to mohlo byť dobré umiestnenie. Ráno bola taká podmienka udržať sa v najlepšej tridsiatke, podarilo sa nám to vďaka veľkému šťastiu, že sme mali číslo 2."
 

Vyberte región